عالی قاپو

Petek Dinçöz

Petek Dinçöz

کاربر تالار
کاربر تالار
کاخ عالی قاپو عمارتی است که در غرب میدان نقش جهان و روبروی مسجد شیخ لطف اله سر بر افراشته و به عنوان یکی ازمهمترین شاهکارها ی معماری اوائل قرن یازدهم هجری از شهرتی عالم‌گیر برخوردار است . تاریخ ساخت بنا به 1054 هـ.ق باز می گردد و بانی آن بانی : شاه عباس اول می باشد.
این قصر دروازه مرکزی و مدخل کلیه قصرهایی بود که در دوران صفویه در محدوده میدان نقش جهان بنا شده بودند . عالی قاپو مرکب از دوکلمه عالی و قاپو است که با هم به معنای « سر در بلند » یا « درگاه بلند» هستند. اسامی دیگر آن علی قاپو ، دولتخانه مبارکه نقش جهان و قصر دولتخانه می باشند.

از زیر سر در بلند کاخ که تمامأ با سنگ ساخته شده به قصر وارد می شویم و به وسیله پلکانی که در دو طرف تعبییه شده اند به طبقات فوقانی می‌رسیم .
عالی قاپو دارای پنج طبقه است که هر طبقه آن تزئینات ویژه‌ای دارد در طبقه همکف دو تالار وجود دارد که در آن روزگار به امور اداری و دیوانی اختصاص داشت ، در طبقه سوم ایوان بزرگی است که بر هجده ستون بلند و رفیع استوار است و در وسط این ایوان حوض زیبایی از مرمر وجود دارد .
آنچه عالی قاپو را در عداد آثار با شکوه و بسیار نفیس قرار داده است اثر هنرمند معروف عصر صفوی رضا عباسی یعنی گچبریهای آخرین طبقه است که تالار آن به اتاق موسیقی یا اتاق صوت نیز معروف است .
در این قسمت از کاخ شکل انواع جام و صراحی در دیوار تعبییه شده است که این اشکال علاوه بر نمایش زیبایی و خلاقیت و ابتکار هنرمندان گچکار برای این بوده است که انعکاس حاصل از نغمه‌ها ی نوازندگان به وسیله این اشکال گرفته شود و صداها طبیعی و بدون انعکاس صوت به گوش برسند .
به طورکلی بنای عالی قاپو به عنوا ن یک بنای تشریفاتی خوش ساخت و زیبا دستاورد دیگری از هنر معماری دوران صفویه است .

نشانی : مغرب میدان نقش جهان
 
Petek Dinçöz

Petek Dinçöz

کاربر تالار
کاربر تالار
عالی‌قاپو (به ترکی به معنی دروازه عالی) ساختمانی است که در واقع درب ورودی دولتخانهصفوی بوده است و در ابتدا شکلی ساده داشته و در اصل ساختمانی متعلق به دورهتیموریان بوده است. به مرور زمان و در طول سلطنت شاه عباس طبقاتی به آن افزوده شدند و در زمان شاه عباس دوم ایوان ستوندار به آن افزوده شد. این بنا در ضلع غربی میدان نقش جهان و روبروی مسجد شیخ لطف‌الله واقع شده است. ارتفاع آن ۴۸ متر است و ۷ طبقه دارد که با راه‌پله‌های مارپیچ می‌توان به آنها رسید.
عمارت کاخ عالی‌قاپو با ۳۴ متر ارتفاع و یکهزار و ۸۰۰ متر مربع زیربنا دارای شش طبقه، ۵۳ اتاق درقالب سالن‌های نشیمن، جلسات حکومتی، دولتخانه، محل استقرار سفیران و میهمانان سلاطین صفوی بوده که در سال ۱۰۰۶ هجری قمری به عنوان مرکز حکومت شاه عباس اول صفوی احداث شده است.
در طبقه ششم کاخ عالی‌قاپو، که در اصطلاح عامیانه مردم اصفهان به کاخ "علقاپی" معروف است، تالار اصلی موسیقی‌های سنتی با معماری و مهندسی خاص دیده می‌شود.
کاخ عالی قاپو در هر طبقه تزیینات هنری خاصی دارد که جلوه‌گاه هنر پویا و بی نظیر هنرمندان ایرانی است. در طبقه سوم عمارت یک حوض مسی در وسط ایوان قرار دارد و تالار پذیرایی کاخ نیز با زیباترین نوع نقاشی‌ها و گچبری‌ها در همین طبقه قرارگرفته است.
از مشخصات بارز این عمارت ویژگی "واکنش صوت و صدا" (Accostic Voice) درمحل ورودی طبقه همکف است. عملکرد آن به‌این نحو است که اگر دو نفر در دو زاویه متقابل یکدیگر در تنگنای زاویه بایستند و صحبت کنند بصورت کاملا واضح سخنان یکدیگر را می‌شنوند. دلیل این امر قرار گرفتن مقاطع بیضوی هندسی روی کانون صدا است که صحبت‌های دو نفر در دو زاویه مقابل را همانند یک دستگاه بی‌سیم به‌راحتی قابل شنود می‌کند.[۱]
 
متن زیبا برای فرزند پسر - متن زیبا برای فرزند دختر - متن ادبی درباره برادر - کابل شارژر سامسونگ- خرید قاب گوشی- جواب آمیرزا- اسکرین شات سامسونگ - فلش کردن گوشی - اروس دیجیتال - قاب گوشی A54 - قاب گوشی s23 ultra -
بالا